Integrált szülő-csecsemő-kisgyermek konzultáció

Segítő beszélgetés az anyaságot, a baba-mama kapcsolatot érintő problémák megoldására, melyek leggyakrabban evési nehézségek, alvás problémák, sírósság képében jelentkező önszabályozási zavarok.

A Prof. Dr. Hédervári-Heller Éva és Dr. Németh Tünde módszertana a koragyermekkor (0-4 év) időszakában használható prevenciós és intervenciós lehetőség. Az érzelmi- és viselkedésszabályozási problémák, regulációs zavarok, kapcsolati nehézségek kezelését, enyhítését célozza meg. A beszélgetések, melyek a szülők és a gyermek jelenlétében történnek, meghatározott tematika szerint zajlanak, 50 percig tartanak, egy gyermekbarát rendelőben, ahol játszóhely is kialakításra került.

A módszer a koragyermekkori lelki egészség (Infant Mental Health) legújabb kutatásaira támaszkodik. Szoros szakmai együttműködésben állok a Heim Pál Kórház Koragyermekkori Evés-alvászavar ambulanciájával.

Már a csecsemőkor kezdetén jelentkezhetnek a regulációs zavarok : hosszas sírás, krónikus nyugtalanság, alvás- és táplálási / táplálkozási nehézségek.

A második életévtől családban és közösségben is találkozhatunk egyéb korai viselkedésszabályozási problémákkal: erős dac, dührohamok, agresszió, extrém csüngés, heves szeparációs szorongás, testvérféltékenység, játék iránti érdeklődés hiánya.

Későbbi életkorban inkább enuresis (bevizelés), encopresis (beszékelés), obstipáció (székrekedés), pszichogén has-, fejfájás jellemző.

A leggyakoribb panaszok:

 • elnyújtott etetés
 • a táplálás elutasítása
 • félbeszakadó, stresszes étkezések
 • nem az életkornak megfelelő táplálási forma
 • figyelemelterelés a bevitel növelésére
 • újabb állagok bevezetése sikertelen
 • félresiklott etetési szokások (pl. erőltetés vagy üldözéses etetés, álometetés)
 • súlygyarapodás elmaradása elégtelen kalóriabevitel miatt
 • amikor az etetési helyzet a szülő számára lelkileg megterhelő
 • szoptatott gyermek elválasztási nehézségei
 • elalvási nehézség, gyakori éjszakai felébredés, nehéz megnyugtathatóság

Az ellátás orvosi és mentálhigiéniai komplex szakellátás, mely során a szervi okok felkutatása kiegészül a lelki tényezők feltárásával. Két alkalommal a tünetek, panaszok (kórtörténet) átbeszélése zajlik. Ezt követően további öt alkalom a konzultáció, amelyen a gyermek viselkedésének, játéktevékenységének, etetésének, valamint a kapcsolat-felvételi készségeinek megfigyelése zajlik, melyről a szülő beleegyezésével, az ő kamerás mobiltelefonjával pár perces felvétel is készül, ezt együtt megnézzük és kielemezzük.

Minden esetben elsődleges az organikus eltérések keresése, melyek lehetnek testi/ szervi betegségek, vagy a mentális fejlődést érintő kórképek. Amennyiben ezek kizárhatók, és lelki ok áll a háttérben, akkor van helye a szülő-csecsemő-kisgyermek konzultációnak. Indokolt esetben gyermek gasztroenterológus, pszichiáter, neurológus szakorvosok, gyógytornász, konduktor, gyógypedagógus, pszichológus, dietetikus véleményét is kikérhetjük.

 

A szegedi magánrendelésre bejelentkezés: 70-22-11-201

Szeged Gyerekvilág magánrendelő,
Újszeged, Fő fasor 53/B. földszint

Szeged SZTE Gyermekklinika, Koraszülött utógondozás és rehabilitáció,
Temesvári krt. 35-37.

Hódmezővásárhely Erzsébet Kórház, Gyermek osztály, Rehabilitációs részleg,
Dr. Imre József u. 2.

Makó Makói Kórház, Gyermek rehabilitációs szakrendelés,
Kórház u. 2.

bejelentkezés: 70-22-11-201