Gyermek-rehabilitáció

Gyermek rehabilitáció

Munkám során újszülött kortól 18 éves korig foglalkozom gyerekekkel.
Az újszülöttek, csecsemők (köztük sok a volt koraszülött, vagy beteg, ún. patológiás, oxigénhiányos újszülött) elsősorban mozgásfejlődési elmaradás, kóros testtartás, illetve izom rendellenesség miatt kerülnek szakvizsgálatra.

Ezek a leggyakoribb tünetek, panaszok: a csecsemő nem szeret hason, nem fordul, nem kúszik, nem mászik, nem ül fel, pipiskedve lépeget, kóros testtartással ül vagy megy, járáskor spiccel, belső talpélen jár (midfoot break), keresztez a combjaival.

Nagyobb gyermekek esetében a mozgásszerveket érintő fejlődési rendellenességek (pl. hiányzó végtag részek, dongaláb), izom-, ízületi- vagy idegrendszeri alapbetegség miatti elváltozások (pl. miopátia, CP), sérülések/ balesetek (pl. autóbaleset, áramütés, égés) következményei miatt veszik igénybe a szakrendelést.

Általában nélkülözhetetlen a konzultáció neurológussal vagy ortopéd szakorvossal, illetve radiológussal, valamint szemész és audiológus kollégával.

Nagyon fontos a gyerekek utógondozása, szűrővizsgálatokra beutalása, hiszen a gyermekeknek előzményüktől függően meghatározott életkorban hasi, koponya ultrahangra, csípőszűrésre, vérkép, vasszint ellenőrzésre, hallásvizsgálatra, szemfenék vizsgálatra, csípő- vagy gerinc röntgenre van szükségük.

A szakrendelésen komplex állapotfelmérés, mozgásszervi-, idegrendszeri és belgyógyászati szakvizsgálat történik. Szükség esetén Brunét- Lézine pszichomotoros tesztet is végzek a gyermek fejlődési szintjének meghatározásához.

Ezt követően lehetőség van a terápiás lehetőségek közül a megfelelő kiválasztására: többféle gyógytorna módszer (hagyományos gyógytorna, Dévény módszer), izom-lágyrész kezelés (Boven terápia, craniosacralis kezelés, Pffaffenroth), Katona féle neuroterápia, fizikoterápia (elektroterápia típusai), gyógyúszás, terápiás lovaglás, TSMT, Huple terápia képezi a széles spektrumú terápiás tárházat.
Fontosnak tartom, hogy elsősorban az ingyenesen hozzáférhető, TB által finanszírozott módszerekből válasszunk, illetve otthon is alkalmazható, a szülő által könnyen megtanulható és kivitelezhető fejlesztést találjunk!

A másik pillére a gyermekek rehabilitációjának a gyógypedagógiai korai fejlesztés és intervenció, ennek lehetőségeit is részletesen átbeszéljük a szülőkkel.

Bizonyos esetekben csont- vagy lágyrész műtétekre is szükség lehet a megfelelő mozgáshoz. A szükségesség eldöntése, a jó időzítés és a megfelelő szakember ajánlása is rehabilitációs feladat. (adductor vagy iliopsoas tenotomia, Vulpius műtét, Achilles tenotomia, femur osteotomia=VDROM, medence osteotomiák (Pemberton, Dega, Sandiego), BOTOX kezelés, SDR műtét stb.)

Gyógyászati segédeszközök javaslata és felírása receptre is a rendelésen történik.

Nagyon sokféle pozícionáló eszköz van, melyek a helyes testtartás kialakításában segítenek (gerinc ortézisek), vagy a deformált ízületeket állítják helyre (csukló, boka, lábfej sínek).

Mások segítik a gyermeket a megfelelő ülésben (korzett, ültető modul), mely fontos a táplálás, fejlesztő foglalkozások, tanítás megkönnyítésében.

Lycra típusú rugalmas ruhákkal a nagyfokú izomhypotonia kompenzálható (DMO, Elements body, Theratogs)

A felállást, járást segítő eszközök nagy lépést jelentenek a mobilitás megteremtésében, az önálló helyváltoztatás segítésében. (ortopéd cipő, bokasín, térdsín, SWASH, négykörsínes járógép, tolható vagy húzható guruló járókeret, járóbotok, állítógépek, walker-ek felírása receptre. Locomat vagy Prodrobot terápiára beutalás.)

A halmozottan, súlyosan sérül gyermekek mozgatását és ápolását segítő eszközök nagy segítséget nyújtanak a mindennapokban: speciális gyermekkocsik, kerekesszékek, pelenkák, gumilepedő, felfekvés elleni matracok, falra szerelhető kapaszkodók, fürdetőágyak vagy fürdetőszékek.

Számtalan gyógypedagógus, gyógytornász, pszichológus szakember munkáját ismerem, így lehetőségem van, hogy minden páciens megtalálja a megfelelő terapeutát.

A szociális juttatások is sokfélék, az igényléshez szükséges dokumentumok kitöltése is megtörténik a rendelésen: emelt családi pótlék, Közgyógy igazolvány, Gyermekek otthongondozási díja, speciális tápszerekhez szakorvosi javaslat.

Igényelhető továbbá lakásátalakítási támogatás, autó átalakítása támogatás, rokkant- parkoló kártya, adókedvezmény.

Minden életkorban más a rehabilitációs igénye a késlekedő fejlődésű vagy mozgássérült gyermeknek, ezért negyedévente javasolt a rehabilitációs konzultáció.

 

A szegedi magánrendelésre bejelentkezés: 70-22-11-201

 

Szeged Gyerekvilág magánrendelő,
Újszeged, Fő fasor 53/B. földszint

Szeged SZTE Gyermekklinika, Koraszülött utógondozás és rehabilitáció,
Temesvári krt. 35-37.

Hódmezővásárhely Erzsébet Kórház, Gyermek osztály, Rehabilitációs részleg,
Dr. Imre József u. 2.

Makó Makói Kórház, Gyermek rehabilitációs szakrendelés,
Kórház u. 2.

bejelentkezés: 70-22-11-201