Mozgásszervi rehabilitáció

Mozgásszervi rehabilitáció

Munkám során újszülött kortól 18 éves korig foglalkozom gyerekekkel.
Az újszülöttek, csecsemők (köztük sok a volt koraszülött, vagy beteg, ún. patológiás, oxigénhiányos újszülött) elsősorban mozgásfejlődési elmaradás (nem szeret hason, nem fordul, nem kúszik, nem mászik, nem ül fel, pipiskedve lépeget stb) vagy kóros testtartás (nyak, fej, kar, láb, törzs kóros helyzete), illetve izom rendellenesség (feszes vagy laza izomzat) miatt kerülnek szakvizsgálatra.
Többször nélkülözhetetlen a konzultáció neurológussal vagy ortopéd szakorvossal, illetve radiológussal.
Nagyobb gyermekek esetében a mozgásszerveket érintő fejlődési rendellenességek (pl. hiányzó végtag részek, dongaláb), izom-, ízületi- vagy idegrendszeri alapbetegség miatti elváltozások (pl. miopátia, merev-spasztikus izom miatt ízületi merevség), sérülések, balesetek (pl. autóbaleset, áramütés, égés) következményei miatt veszik igénybe a szakrendelést. Itt is van lehetőség és szükség a társszakmák képviselőivel való konzultációra.

A szakrendelésen végzett komplex állapotfelmérés, szakvizsgálat mozgásszervi, idegrendszeri és belgyógyászati vizsgálatot jelent.

Ezt követően lehetőség van a terápiás lehetőségek közül a megfelelő kiválasztására: többféle gyógytorna módszer (hagyományos gyógytorna, Dévény módszer), Katona féle neuroterápia, gyógypedagógiai komplex korai fejlesztés vagy intervenció, fizikoterápia (elektroterápia típusai), gyógyúszás, terápiás lovaglás, TSMT képezi a széles spektrumú terápiás tárházat.
Fontosnak tartom, hogy elsősorban az ingyenesen hozzáférhető, TB által finanszírozott módszerekből válasszunk, illetve otthon is alkalmazható, a szülő által könnyen megtanulható és kivitelezhető fejlesztést találjunk!

Nagyon fontos a betegek (főleg a volt koraszülöttek) gondozása, szűrővizsgálatokra beutalása, hiszen a csecsemőknek, előzményüktől függően meghatározott életkorban hasi, koponya ultrahangra, csípőszűrésre, vérkép, vasszint ellenőrzésre, hallásvizsgálatra, szemfenék vizsgálatra van szükségük, esetenként kötelező ezek elvégeztetése!

Gyógyászati segédeszközök javaslata és felírása is a rendelésen történik.
Nagyon sokféle pozícionáló eszköz van, melyek a helyes testtartás kialakításában segítenek (gerinc ortézisek), a deformált ízületeket állítják helyre (csukló, boka, lábfej sínek).
Mások segítik a gyermeket a megfelelő ülésben (korzett, ültető modul), mely fontos a táplálás, fejlesztő foglalkozások, tanítás megkönnyítésében.
A felállást, járást segítő eszközök nagy lépést jelentenek a mobilitás megteremtésében, az önálló helyváltoztatás segítésében.
A halmozottan, súlyosan sérül gyermekek ápolását segítő eszközök nagy segítséget nyújtanak a mindennapokban: speciális pelenkák, gumilepedő, felfekvés elleni matracok, falra szerelhető kapaszkodók, fürdető eszközök.

Nagyon jó a szakmai kapcsolatom a régió (Szeged, Hódmezővásárhely, Szentes és környékük) korai fejlesztést végző intézményeivel, Szegeden az Odu-val, Hódmezővásárhelyen a Korai fejlesztővel, Szentesen a Felhőcsikó Alapítvánnyal, illetve a sérült gyermekek (3-18 évesek) nappali intézményével Vásárhelyen, a Csodaházzal. Szegeden a Gyermekklinika B részleg szakembereivel.

Számtalan gyógypedagógus, gyógytornász, pszichológus szakember szakmai munkáját ismerem, így lehetőségem van, hogy minden páciens megtalálja a megfelelő terapeutát.

 

A szegedi magánrendelésre bejelentkezés: 70-22-11-201

 

Szeged Minilinik magánrendelő,
Kossuth Lajos sgt. 109.

Hódmezővásárhely Erzsébet Kórház, Gyermek osztály, Rehabilitációs részleg,
Dr. Imre József u.2.

Budapest MRE Bethesda Gyermekkórház Rehabilitációs részleg,
Ilka u. 57.

bejelentkezés: 70-22-11-201